Kontakt Min konto Søg

Hvad kan vi hjælpe med?

Søg

Skriv

Skriv til os på info@ecoteck.dk

Brændværdi: Alt hvad du skal vide og hvorfor den er vigtig for opvarmningen af dit hjem

Når man skal varme sit hjem op, er brændværdi et vigtigt begreb at kende. For når du ved hvad begrebet fortæller noget om og hvilken betydning det har, har du en viden som kan gøre dit varmeforbrug langt mere økonomisk.

Derfor vil vi i dette blogindlæg gennemgå præcist hvad begrebet ‘brændværdi’ dækker over, hvilken brændværdi forskellige brændsler har og hvordan det har betydning for opvarmningen af dit hjem.

Hvad er brændværdi?

Brændværdi er et udtryk for, hvor stor en mængde varme der udvikles, ved fuldstændig forbrænding af et stof. For der er jo kæmpe forskel på, hvordan forskellige brændsler brænder.

Derfor har man begrebet brændværdi til at skelne, så man kan vurdere, hvor effektivt et stof eller materiale er. Brændværdi angives oftest i Kcal/kg eller, for gas, pr. m3 brændsel.

Brændværdien på et givent brændsel er vigtig at kende, da man her får en stor viden om, hvor effektivt det vil være. Dermed kan der potentielt spares mange penge på opvarmning af hjemmet, hvis man finder et brændsel med høj brændværdi til en god pris.

Brændværdi på forskellige brændsler

Der er stor forskel på, hvor godt forskellige brændsler brænder. Derfor vil herunder gennemgå brændværdien på to af de typiske brændsler der bliver brugt i Danmark, nemlig træ og naturgas.

Brændværdi træ og træpiller

I udgangspunktet har alt træ samme brændværdi - sådan cirka 4500 Kcal/kg. Det lyder jo dejligt simpelt, men det er det desværre ikke helt alligevel. For her er tale om et tal, som er beregnet ud fra fuldkomment tørt træ. Derfor vil træets ‘netto-brændværdi’ være en del lavere, alt efter hvor meget vand det indeholder, da der vil afgå en del energi til vandfordampning.

Netop fugtindhold er en meget vigtig ting at have sig for øje, hvis man gerne vil bruge træ som brændsel. For brændværdien på træ bliver i høj grad påvirket af fugtindholdet. Hvis træet indeholder meget vand, vil en del af energien simpelthen gå til spilde, da det bliver brugt på at tørre træet og ikke på at varme rummet op.

Så selvom fugtindholdet ikke har betydning for den rent teoretiske beregning af træets brændværdi, har den altså stor betydning for dig som forbruger. Man siger, at normalt brænde skal have en fugtighedsprocent på omkring 20-22% før det er klart til brug.

Når vi snakker om netto brændværdi på træ og træpiller gør følgende sig gældende:

Brændsel

Brændværdi

Alm. pejsetræ, fx birk

ca. 2.200-3.000 Kcal/kg

Ovntørret bøgebrænde

ca. 4.200 Kcal/kg

Træpiller

ca. 4.300 Kcal/kg

Som det kan ses her, er træpiller altså et brændsel med en rigtig høj brændværdi. Det er bl.a. fordi det er tørret og har en rigtig høj massefylde. Massefylde har nemlig også en del at skulle have sagt, når man vælger træ som brændsel.

For selvom ét kilo træ har samme brændværdi uanset sorten, er der stor forskel på, hvor meget ét kilo træ fylder alt efter hvilken sort der er tale om. Jo højere en massefylde, jo bedre og længere vil træet også brænde. Så derfor får man altså lidt mere for pengene, når man køber træ med en høj massefylde.

Herunder er nogle eksempler på massefylden på forskellige træsorter, hvor træpiller er sat ind som sammenligningsgrundlag.

Træsort

Massefylde - kg. pr. m3

Træpiller

660

Bøg

580

Birk

540

Pil

460

Gran

370

Brændværdi naturgas

Brændværdien for naturgas regnes selvfølgelig ikke i kilo, men derimod i kubikmeter. Brændværdien for naturgas er således cirka 10.000 Kcal/m3. Præcist hvor effektivt naturgas er, svinger en lille smule, men regn med at brændværdien er i det leje.

Det betyder brændværdi for dit opvarmningen af dit hjem

Brændværdien af træ, træpiller og naturgas har i virkeligheden stor betydning for opvarmningen af dit hjem. For de fleste er det nemlig en disciplin der gerne må være så billig som overhovedet muligt.

Derfor skal man kende brændslernes brændværdi, så man kan lave en sammenligning på et oplyst grundlag. Og hvis du på nuværende tidspunkt varmer dit hjem op ved hjælp af el eller olie, kan der være rigtig mange penge at spare ved at skifte til et pillefyr.

Et priseksempel som Videncentret Bolius har lavet viser, at man kan spare omkring 70% på sin varmeregning, hvis man skifter fra et gammelt oliefyr til et nyt pillefyr. Den høje brændværdi  træpillerne giver kombineret med pillefyrets virkningsgrad er super effektivt makkerpar, som vil være være en relevant mulighed for rigtigt mange danske familier.

Hvis du overvejer at investere i et pillefyr eller en pilleovn, bør du tjekke vores brede sortiment af modeller af høj kvalitet. Og hvis du har nogle spørgsmål, er du selvfølgelig altid mere end velkommen til at kontakte os på +45 96 46 41 46 eller info@ecoteck.dk

Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System